четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Мотивация за учене

Мотивация за учене чрез опознаване на родния край

Ученици от четвъртите класове участваха в образователната игра Експедиция „Богатствата на Враца”.
Инициативата е реализирана по проект Коменски „Мотивация за учене” съвместно с Регионален исторически музей – Враца. В предварителни занимания в музея под ръководството на г-н Тихомир Машов любознателните млади изследователи научиха за историята и културата на Враца и региона, опознаха важните културно-исторически находки, съхранявани в РИМ. Участниците в играта носеха имената на тракийски племена – Трибали, Одриси, Беси, Гети и Меди. Екипите се водиха от бивши ученици на училището, понастоящем петокласници в ЕГ „Йоан Екзарх”. Играчите получиха инструкции и гатанки за откриване на определени исторически обекти в центъра на града и отговаряха на въпроси, свързани с нашата история и култура. Голямата награда беше докосване и снимка с плочката от Градешница - един от най-ценните експонати във Врачанския музей, върху който е изписан текст с древна пиктографска писменост.
За представителите на класовете, подкрепили своите съученици с плакати, беше организирана лектория „Духовните богатства на Врачанския край”, подготвена от Регионална библиотека „Христо Ботев” – наш партньор по проекта. С интерес децата слушаха за краеведските проучвания, осъществени от библиотекарите, в резултат на които до нас са достигнали легенди и предания от региона. За тях беше любопитно да научат откъде идват имената на местности като Милин камък, Скакля, Кървавата скала и др.
Чрез мероприятието учителите г-жа Николова, г-жа Вишнарова, г-жа Цветкова, г-жа Данова и г-жа Петкова допринесоха за развитието на аналитична и изследователска мисъл у децата, стимулираха любовта им към родния край и историята и ги мотивираха за изучаване на учебни предмети като Човекът и обществото и литература. Участниците се обогатиха с много емоции и любопитни знания.Няма коментари:

Публикуване на коментар